Je staat er misschien niet snel bij stil als je een festival bezoekt, maar na een dagje dansen blijft er een berg plastic waste achter. In 2024 moet hier een eind aan zijn gekomen en is het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen niet langer toegestaan. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen zijn bedoeld om milieuvervuiling en plasticsoep te voorkomen. Dit betekent trouwens niet dat festivals niet milieubewust zijn, het tegendeel is waar, er wordt al volop geëxperimenteerd met verduurzamen.
Een prachtig voorbeeld van vergroening in de festivalbranche is te vinden bij onze Zuiderburen. Daar wordt ieder jaar Paradise City georganiseerd. Dit festival mag zichzelf één van de groenste festivals ter wereld noemen! A Greener Festival, de non-profit organisatie die evenementen over de hele wereld wil helpen duurzamer te worden, bekroonde het festival met vier sterren! En waar heeft dit festival deze ranking aan te danken?
Nou… aan het feit dat Paradise City een breed uitgedragen vergroeningsvisie heeft. Ze zijn al een aantal jaren bezig om de impact op de omgeving en het klimaat zo klein mogelijk te houden. Ze hebben zowaar een geheel eigen 10 stappenplan tot verduurzaming. Zo maken ze gebruik van groene energie, het eten is lokaal geproduceerd, afval wordt gescheiden en gecomposteerd, het festival is cashless en token-free, water is gratis te tappen (zowel bruis, als plat), zo zijn er geen plastic flesjes nodig, ze filteren en reinigen het afvalwater op het festivalterrein voor de douches, gebruiken eco-toiletten om het waterverbruik te beperken en tot slot worden er op het festivalterrein geen sigaretten verkocht. Allemaal super mooie initiatieven, alle 10 de stappen zijn hier vinden.
Ben je geïnteresseerd in de verduurzaming van festivals en wil je hier nog meer over weten? Luister dan naar de aflevering ‘Hoe je kan leren van duurzame festivals?’ van BNR radio.