Debatten, lobby’s en overleggen houden de gemoederen rondom de festivalzomer flink bezig. Wat weten we tot nu toe ? Een overzicht.
Afgelopen dinsdagavond hadden verschillende organisatoren een informeel overleg met medische deskundigen en ambtenaren van het ministerie van VWS en Economische Zaken.
De nieuwe ontwikkelingen rondom de Delta-variant gooien roet in het eten. Het laat een ander patroon zien dan voorheen, met de reguliere variant.
Ook volledig gevaccineerden lijken het virus te kunnen overdragen. Daarom pleiten medische deskundigen dat alle bezoekers maximaal 24 uur voorafgaand aan een evenement moeten testen. Eerder werd een maximum van 40 uur ingesteld. De vraag is of deze uitdaging praktisch haalbaar is. Daarnaast geldt voor festivals die wel doorgaan, dat bezoekers een vaste plaats krijgen toegewezen.
Rosanne Janmaat, COO van ID&T, verlangt naar een duurzame oplossing, aangezien er steeds weer nieuwe varianten kunnen oprukken. Eerder spande de organisatie een Kort geding aan tegen de overheid, maar trok deze weer in. Het ingelaste Kamerdebat van 14 juli gaf gehoor aan de noodkreet van de festivalorganisatoren.
De Britten hebben perspectief gekregen, sinds 19 juli Freedom Day inging. De clubs zijn open en de meeste restricties zijn voorbij. Dat terwijl er 50.000 dagelijkse besmettingen op de teller staan. Dit aantal lijkt in de afgelopen te stabiliseren, maar de UK is vooralsnog voorzichtig met feestvieren.
Er is behoefte aan perspectief. Zo dienden de drie coalitiepartijen VVD, D66 en CDA daartoe een motie in en ontvingen brede steun. Te hopen is dat het Kabinet nog voor het einde van de week nog duidelijkheid kan bieden voor het vervolg van de festivalzomer.