Vanuit verschillende hoeken is de afgelopen week flinke kritiek geleverd op het voornemen vanuit het kabinet om de culturele sector voorlopig gesloten te houden. In de veelbesproken persconferentie stelde Hugo de Jonge dat ‘we’ het ons niet persoonlijk moeten aantrekken: “We zijn allemaal kunstliefhebbers tot en met. Maar als we een dagje zonder moeten, dan kan dat.” Hierop werd door de sector furieus gereageerd: natuurlijk trekken we het ons persoonlijk aan, gezien het feit dat het gros van de evenementenmensen al wel iets langer dan een dagje niet hun reguliere werkzaamheden kan uitvoeren. Het feit dat cultuur (in vergelijking met andere sectoren) bij het langzaam heropenen van onze samenleving achteraan de rij staat, lijkt wederom op een flinke miskenning te wijzen van de waarde van de sector.
De Taskforce culturele en creatieve sector heeft becijferd dat we dit jaar maarliefst € 2,7 miljard mislopen aan publieksinkomsten door de gedwongen sluiting. En als de plannen die er nu liggen zo blijven, is er aan het einde van dit jaar een omzetverlies van 787 miljoen. Jeeminee, wat een bedragen. Hoe eerder de deuren dus weer open kunnen, hoe beter! Je vindt de volledige samenvatting van de Taskforce én de oproep tot het openen van alle deuren (op een veilige en verantwoorde manier!) in dit artikel.
Mocht je nu écht niet kunnen wachten tot de musea weer open mogen, er zijn een paar instellingen in Nederland die daar wat slims op hebben verzonnen (en ohja, als je de grens oversteekt: in België zijn de musea niet eens dicht geweest de afgelopen maanden, en ook in Duitsland zijn de meeste musea gewoon open): zo is de Oude Kerk in Amsterdam geopend voor een ‘contemplatieve wandeling‘ en heeft het eveneens Amsterdamse We Are Public een museum opgericht voor ‘Niet-Essentiële Kunst‘. Het platform toont daar kunstwerken die zijn gemaakt van materialen uit winkels zoals de IKEA en de Action, en onderzoekt daarmee de verhouding tussen commercie en kunst. Net als de Oude Kerk dagen ze uit om na te gaan welke plek kunst inneemt in onze samenleving, en ook vooral om te omdenken: “Wij willen niet klagen of verontwaardigd bekritiseren, maar liever iets visueel sterks neerzetten.” Tof!